CrossFit är Gratis, CrossFit-gym är inte det

“CrossFit är för dyrt”

Vi får höra det. Ofta. Kommentaren kommer upp regelbundet när vi uppmuntrar människor att hitta gym eller tränare när de kämpar med sin hälsa och fitness.

Jag förstår. Jag är också kostnadsmedveten. Jag lägger upp budgetar och planer för att hålla kostnader nere. Jag förstår också pressen på familjer eller andra människor som har förlorat sina jobb i tuffa tider.

Men CrossFit är inte för dyrt. Jag kan försäkra dig om det.

Här är varför: CrossFit.com lägger varje dag ut ett nytt träningspass gratis, med möjligheter att skala passet för att passa varje individ och alla möjliga sorters tips och instruktioner. Du kan se det här. Det programmet – som är utmärkt – kommer alltid att vara gratis.

“CrossFit Level 1 Training Guide” är också gratis. Informationen i denna guide användes för att skapa ett företag värt mångmiljonbelopp i dollar som nu har fler än 14 500 affilierade gym över hela världen. Och den informationen ges bort – på 10 olika språk.

Grunden till CrossFits träningsprogram – klicka här för att ladda ner “Level 1 Training Guide” gratis.

Förutom det har vi Exercises and Demos page, YouTube, Facebook, Instagram och tusentals andra delar av gratis innehåll i CrossFit Journal.

Vi kan inte skicka dig en egen skivstång och viktskivor, men vi talar om exakt hur du ska få alla fördelar från CrossFit-programmet – gratis – medan du letar efter begagnad träningsutrustning på internet, samlar på tunga stenar eller skottar grus in i en gammal basketboll.

Låt oss vara fullständigt tydliga: CrossFits grundare Greg Glassman ger bokstavligen bort alla sina hemligheter så att varje person i hela världen kan bli mer vältränad och hälsosam gratis. Låt det sjunka in ordentligt en liten stund.

Medan han ger bort allt detta skapade Greg Glassman ett hälsosamt företag som gör stora mängder välgörenhetsarbete och han skapade många mindre företag som låter människor följa sina drömmar för endast tre tusen dollar per år.

Om du vill vara med i en av dessa affilierade CrossFit-gym och ta del av experter som coachar dig, mycket bra utrustning och en underbar gemenskap behöver du betala en avgift. Så fungerar världen. Du måste betala en avgift när du tankar din bil, går på en fotbollsmatch eller förlänger dina ögonfransar.

Till dem som har problem med medlemsavgifterna förklarar jag gärna mer detaljerat. I en ny undersökning gjord av företaget Zen Planner framgår det att snittpriset för obegränsat medlemskap på CrossFit-gym varierar mellan 135-168 dollar (1248-1553 kr i dagens dollarkurs). Vissa medlemskapsavgifter ligger högre och andra lägre. Låt oss använda vår egen avgift, 995 kr, för att fortsätta diskutera.

Om du besöker vårt gym fem gånger i veckan, eller 20 gånger i månaden, betalar du alltså 50 kronor per besök. Den kostnaden är redan lägre än snittpriset för en yogaklass. Även fast yoga kräver mycket mindre utrustning än CrossFit, kan det ses som liknande upplägg där en instruktör leder en grupp.

Vi förstår att vissa budgetar inte har någon flexibilitet överhuvudtaget, men de flesta är fulla av impulsköp från iTunes, take away-kaffe, utekvällar och dyr elektronik. Vi tror att vi kan hitta 250 kr extra i de allra flesta budgetar, om vi börjar leta.

Vi börjar stöta på problem när folk försöker bestämma värde genom att jämföra ett traditionellt gymmedlemskap med ett medlemskap på ett CrossFit-gym, där man försöker jämföra en basmodell av Honda Civic med en självkörande Tesla Model X.

Alldeles gratis och fantastiskt effektivt.

Enligt Statista.com betalade 37% av de svarande i USA 21-50 dollar (195-465 kr med dagens växelkurs) för ett månadskort 2016. Vi kan anta att är traditionella maskinfyllda lokaler med en receptionist men inga coacher. Ja, ett CrossFit-medlemskap är dyrare, men det är det också att gå till tändläkaren, ta gitarrlektioner, gå till frisören och andra saker som inte är inom samma kategori.

Såklart är det upp till CrossFit-coacher och CrossFit-gymmets ägare att separera sig själv från traditionella gym och skapa värde. De måste undervisa utomstående och tillfredsställa medlemmar så att de kan ha ett pris på 3-4 gånger så mycket som en månads oövervakad benspark och bänkpress. Vissa gymägare är bättre än andra på att göra detta.

Låt mig dra undan gardinen ännu mer och bryta ner det ordentligt för dig från gymägarens perspektiv – och jag är en gymägare som kan försäkra dig om att dessa väldigt generella siffror representerar verkligheten i många, många CrossFit-gym. Tänk på att vissa företag spenderar mer på arbetskraft och fasta kostnader som en del av en noggrann plan som reflekterar lokala löner och hyror, medan andra gymägare spenderar för mycket på grund av stora planeringsfel.

Av 995 kr per månad, ska max 44% – 438 kr – gå till personalen av ett stabilt gym. Lönearbete är oftast den största kostnaden för ett tjänstebaserat företag, och CrossFit-gym har inte möjligheten att välja en tonåring att sätta ut bakom en receptionsdisk och betala honom eller henne minimal lön för att dela ut handdukar och vattenflaskor.

Ungefär 22% av månadsavgiften används oftast för att täcka fasta kostnader som till exempel hyra, elektricitet, försäkring, vatten och så vidare. Det är ungefär 219 kronor på 995 kronors medlemskap. Lägg till arbetskostnader så har du använt ungefär 657 kronor av den månatliga avgiften.

Ungefär 33% av månadsavgiften, ungefär 328 kronor, ska användas till att betala ägaren, köpa ny utrustning, utvidga affärer och så vidare. Vi kallar detta bruttomarginal för ett CrossFit-gym och jag kan berätta av egen erfarenhet att för att ta sig till 33% krävs det en hel del planering och ansträngning. Det händer bara inte av sig själv. Siffran faller också snabbt om du förlorar några medlemmar, ger någon en löneförhöjning eller får en högre hyra.

Inte gratis, men också fantastiskt effektivt. (Shaun Cleary/CrossFit Journal)

Här är den stora bilden: Om ett gym har 100 medlemmar som betalar 995 kr per månad – utan rabatter – så är det 99500 kr per månad och 1 194 000 kr årligen. Tänk även på att när antalet medlemmar ökar, gör även andra kostnader det, så mer är inte alltid bättre. Ett gym med 200 medlemmar behöver större ytor, mer utrustning, fler coacher, mer toalettpapper etc.

Om bruttointäkten är 1 194 000 kr per år med en bruttomarginal på 33% så finns det kvar 394 020 kr till ägaren att betala sig själv, betala skatt, ersätta gammal utrustning, förbättra lokalerna, expandera eller köpa ny utrustning. Det är inte mycket och du kan föreställa dig vad som händer med den siffran om någon släpper en hantel på fjärrkontrollen till timern eller frågar om 15% rabatt för sin fru. Rabatter i synnerhet förstör vinstmarginaler, minskar värdet på tjänsten och pressar många tjänsteföretag mot olönsamhet.

Av de 394 020 kr så är det ganska lätt att dra bort 150 000 eller mer på skatter och arbetsgivaravgifter, några nya viktskivor, en ny dator, några roddmaskiner, en soffa för medlemmarna att sitta i osv. Om vi använder det beloppet och lägger till ytterligare 40 000 kr i företaget för kapitalkostnader som alltid kommer upp vid något tillfälle, så har ägaren kvar 204 020 kr per år. Det tillhör en av de grupper i Sverige med lägst medelinkomster, trots ett mycket högre risktagande.

Givetvis kan alla dessa finansiella data göras bättre eller sämre genom att att driva en bättre eller sämre affärsverksamhet. Ägare till hälsosamma gym som växer och frodas kan tjäna bra med pengar. Ägare till gym som har det svårt får ibland sova på soffan på sitt eget kontor och kämpa för att klara att betala löner till sina anställda. Det finns människor i båda kategorierna och det är fullt möjligt att ta sig från den ena kategorin till den andra. Poängen här är inte att måla upp en bild av fattigdom eller överflöd. Den är endast att förklara hur branschen ser ut generellt för CrossFit-gym.

Enkelt uttryckt kan du förstå hur priserna hos CrossFit-gym är mer än berättigade på de flesta marknader. I vissa marknader är de till och med i själva verket mycket för låga. Tänk på om gymägare betalar antingen 500 eller 900 kr per kvadratmeter i årshyra. Tänk också på vad som händer när en gymägare börjar skära i vinstmarginalerna med rabatter och erbjudanden som drar ner honom eller henne till ett farligt läge nära förlust.

Det är upp till CrossFit-tränare och gymägare att rättfärdiga sina priser genom att ge utomstående träning i mycket fina lokaler, men det ekonomiska exemplet ovan borde klargöra varför priserna är vad de är i ett CrossFit-gym. Kostnaderna för att driva ett gym är stora och vissa priser är absolut nödvändiga. Det handlar inte om att fylla ägarens bankkonto. Det handlar om att hjälpa människor, men det frigör inte gymägaren från att försörja sin familj, betala lån och ge sina barn en bra uppväxt.

Det är uppenbart att ett CrossFit-gym med ledda klasser av en CrossFit-coach inte kan drivas med ett månadskort för 350 kr. Att uppnå framgång med det priset skulle kräva stora minskningar i arbetskostnad och ett fokus på att enbart få människor att registrera sig som medlemmar. Det är såklart standardmodellen för traditionella gym. Kunder hyr tillgång till utrustning för ungefär 27 kr per gång – om de ens dyker upp, vilket de flesta inte gör.

Inte heller gratis. Men också fantastiskt effektivt.

Så är CrossFit dyrt? Det är dyrare än en klart sämre produkt, visst. Men många CrossFit-gym är korrekt prissatta efter produktvärde och ekonomiska omständigheter, och många är prissatta alldeles för lågt. Ägarna till dessa gym skulle göra rätt i att gå igenom sina finanser om de har svårt att klara hyran och lönerna. Ett svagt företag är inte bra för vare sig kunder eller ägare. Ett hälsosamt företag med rätt kompensation till ägare kommer att ge lycka och stabilitet som låter tränare skapa många hälsosamma, glada kunder. Och låt oss komma ihåg att företagsägare som går med vinst då också har friheten att kunna göra välgörenhetsarbete. Alla vinner.

Avslutningsvis, försök sätta ett pris på långsiktig hälsa. Vad skulle du betala någon som hjälper dig att undvika övervikt, diabetes, benskörhet, hjärtsjukdom och så vidare? Vad är ett längre och bättre liv faktiskt värt?

Jag skulle betala minst 50 kronor fem gånger i veckan för att få komma till ett bra träningscenter där professionella coacher lär mig och mina vänner hur vi håller oss funktionella, oberoende och fria från sjukdomar som kommer från fysisk inaktivitet.

Nej, förresten. Jag skulle betala mycket mer.

Jag slår vad om att de flesta av er också skulle göra det.

Om ekonomiska omständigheter helt enkelt inte tillåter det, så förstår vi det.

Gå då hit för att leva ett hälsosamt liv gratis.

Texten är översatt från Mike Warkentins artikel i CrossFit Journal.

About the Author: Mike Warkentin is the managing editor of the CrossFit Journal and the founder of CrossFit 204.

Posted on april 1, 2019 in Uncategorized

Share the Story

About the Author

Leave a reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 + 1 =

Back to Top